Tarina

Kiinnostukseni ruokaan ja leipomiseen alkoi jo alle kouluikäisenä. Mummoni kanssa leivoin ja laitoin ruokaa paljon. Äitini oli todella surkea ruuanlaittaja ja leipoja, joten pikkuhiljaa otin enemmän vastuuta kotona molemmista hommista.

Pappani kanssa kalastin kesällä verkoin, katiskoin ja onkien, talvisin oli verkot jään alla ja pilkkionki aina mukana järvelle mentäessä. Mummoni ja pappani opettivat keräämään talteen metsän herkut; marjat ja sienet. Luonnosta kerättiin salaattiainekset ja keitettiin kuumia juomia. Pihka-, hunaja- ja tervavoiteet hoitivat milloin mitäkin naarmua. Harmittaa, kun olin liian nuori ymmärtämään ja muistamaan tuota osaa kansanperinnettä. Pappani ja mummoni veivät sen tiedon hautaan mukanaan, mutta marjojen ja sienien kerääminen jäi intohimoiseksi harrastuksesksi. KeliaPakarin tuotteiden marjat esimerkiksi muffinsseihin ovat itsepoimitut.

Opintoni liittyvät vahvasti ruokaan; keittäjä, ravintolakokki ja -tarjoilija, restonomi ja pedagogiset opettajaopinnot. Valinnaiset ja syventävät osiot ovat aina liittyneet erikoisruokavalioihin. Lisäksi monenmoiset ruoka- ja leivontakurssit eri teemoilla ovat aina innostaneet. Parikymmenvuotinen työkokemus ruuan parissa on karttunut Helsingistä Sodankylään välillä; usealla eri paikkakunnalla, opetustyötäkin liki 10 vuotta.

Gluteeniton leipominen alkoi osaltani vuonna 1989, kun toinen kaksosistani oli moniallerginen, johon sisältyi myös vilja-allergia. Kaupan valikoimista löytyi silloin vain riisikakkuja. Kymmenen vuotta myöhemmin myös kuopus sai vilja-allergia diagnoosin, jolloin leivonta jatkui.

KeliaPakarin toiminta alkoi vuonna 2003. Pari vuotta myöhemmin muutimme maalle, jolloin sain toteutettua kaksi pitkäaikaista haavettani eli leipomon kotitalon yhteyteen ja hevoset omalle tontille. Leivoin alihankkijana 10 vuotta ja tuosta lähtien leipomostani on valmistunut 100% gluteenittomia tuotteita, joissa ei käytetä edes kauraa.

Tuotekehitys, yhteistyö ja herkällä korvalla kuuntelu synnytti viimeisimmän uuden tuotteen VHH Ketoleivän. Se pääsi huhtikuussa 2020 Keskimaan Prismoihin ja Mestarin Herkun valikoimiin.